Decora Design

The Art of Home Decoration

By

Materiale textile ignifuge – imbinare intre util si estetic

Pin It

Descoperirea focului a fost o cotitura decisiva in viata omului preistoric. Prin stapanirea lui, stramosii nostri isi preparau hrana, se incalzeau in timpul iernilor geroase, se ghidau pe timp de noapte si se aparau de pradatori. Dar focul poate avea si consecinte dezastruoase atunci cand este scapat de sub control, asa cum de altfel istoria a si aratat…

Siguranta reprezinta a doua nevoie a noastra, iar casa este locul in care aceasta ar trebui sa primeze. In interiorul casei se regasesc, de regula, toate obiectele noastre personale, aici avem control deplin si ne simtim linistiti alaturi cei dragi noua.

Cum casa este locul in care se intalnesc toate aceste elemente, este esential sa o tinem in siguranta. Cu toate acestea exista o serie de fenomene neprevazute care se pot intampla, iar unul dintre cele mai comune este focul, care in prezenţa unor materiale inflamabile poate produce adevarate dezastre. Drept urmare, oamenii si-au luat măsuri de protectie in acest sens, fie care sa previna, fie care sa combata aparitia focului. Una dintre metodele menite sa combata acest pericol este cunoscuta sub numele de ignifugare.

Fie ca este vorba despre living, baie sau bucatarie, materialele textile sunt nelipsite, dintre toate elementele componente ale unei case acestea avand un procent majoritar. Astfel, ignifugarea reprezinta procesul prin care se aplica anumite substante pe materialele textile in scopul sporirii rezistentei acestora la ardere, insa acest lucru nu inseamna ca materialele tratate nu vor arde. De aceea, este necesar sa facem distinctia intre materialele ignifugate – FIRE RESISTANT – si cele neinflamabile – FLAME RETARDANT. Prin material neinflamabil intelegem un tip de material care are rezistenta la foc prin prisma structurii sale chimice, el fiind obtinut din fibre speciale. In acest caz este bine de stiut ca proprietatile materialelor nu se pot pierde prin spalare si nici nu pot fi distruse de agentii chimici.

Pe de alta parte, materialele supuse operatiunii de ignifugare sunt tratate cu substante chimice, care in caz de incendiu provoaca o reactie menita sa intarzie intinderea focului. In cazul acesta, proprietatile materialelor pot fi indepartate cu clor in timpul spalarii sau chiar si cu peroxid de hidrogen in prezenta apei dure. Acest procedeu presupune incetinirea vitezei de ardere pana cand incendiul este oprit, materialele de amenajare, mobilare ai decorare ale locuintei fiind proiectate sa nu constituie un pericol special la raspandirea focului si al fumului. Astfel, aprinderea, gradul de rezistenta la foc si raspandirea flacarilor sunt controlate, aspect ce ofera timp pretios pentru stingerea focarului de incendiu.

Testarea flamabilitatii este fara indoiala cea mai importanta procedura de testare din industria textila deoarece are implicatii semnificative in caz de incendiu, aceasta putand fi imbunatatita de catre manufacturieri in faza de fabricare pentru un mediu mai sigur. Din nefericire, la nivelul Uniunii Europene nu exista un standard clar prevazut din acest punct de vedere, insa exista anumite teste menite sa analizele comportamentul la ardere al textilelor. Spre exemplu, in Franta, Belgia, Spania si Portugalia exista testul cunoscut sub numele de “Bržleur flectrique”, care imparte materialele textile in clase de la M1 la M4, M1 fiind cea mai inalta clasificare.

Pentru siguranta clientului sau, Decora Design propune o gama larga de produse cu proprietati ignifuge: perdele, draperii, tapiterii si chiar tapet. Produsele noastre sunt fabricate in tari europene precum Franta, Germania, Spania, Belgia, Olanda, Polonia sau Elvetia iar certificarea calitatii ignifuge a acestor materiale este atestata de teste efectuate in laboratoare de notorietate din tarile de origine. Sfatuim clientii nostri sa consulte rezultatele certificarii ignifuge inscriptionate pe fiecare eticheta sau fisa tehnica a materialului pentru care se opteaza. In calitate de specialisti suntem in masura sa va recomandam cea mai buna varianta, precum si sa va explicam in detaliu avantajele folosirii unor astfel de materiale.

Mai mult decât atat, produsele pentru ignifugarea materialelor textile sunt concepute astfel incat sa nu afecteze proprietatile sau aspectul articolelor supuse acestei operatiuni, cum ar fi rezistenta mecanica sau nuantele originale ale tesaturii, si de aceea acest procedeu nu afecteaza cu nimic estetica produselor noastre.

Specialistii nostri va asista astfel incat sa identificati cea mai buna solutie de amenajare a interiorului locuintei dumneavoastra, armonizand esteticul, cu functionalitatea si cu siguranta.Pentru mai multe detalii va asteptam la showroom-ul nostru.

Echipa Decora Design

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *