Decora Design

The Art of Home Decoration

By

Material textil non-inflamabil vs textil ignifug (Fire Resistant vs Flame Retardant)

Pin It

In general, fibrele textile, fie ele naturale sau chimice, sunt combustibile, insa atunci cand cautam tesaturi sau materiale textile rezistente la foc, in cele mai multe cazuri gasim textil ignifug. Motivul este simplu, acestea sunt mai ieftine si mai usor de produs decat materialele rezistente la foc si sunt adesea fabricate din poliester sau bumbac tratat chimic.

Fie ca vorbim despre textile, tesaturi, in general materialele decorative folosite pentru realizarea de draperii si perdele, bannere, steaguri sau orice alt material folosit pentru decorarea de cladiri, restaurante, hoteluri, teatre, scoli, birouri, institutii publice si spatii expozitionale, acestea trebuie sa aiba acelasi standard de incadrare pentru a asigura utilizarea in conditii de siguranta a spatiilor in care sunt folosite.

Principalele caracteristici de ardere care trebuie urmarite in achizitionarea unui material textil sunt indicele limita de oxigen (LOI = Limited Oxygen Index) si temperatura de initiere spontana a arderii. Aceste aspecte difera de la un tip de tesatura la altul si de aceea este important sa cunostem si compozitia materialului.


Cea mai mare diferenta dintre materialele textile rezistente la flacara (Fire Resistant) si tesaturile ignifugate (Flame Retardant) consta in modul in care acestea sunt fabricate. De exemplu: un material nu se va califica drept ignifug fara o tratare chimica speciala iar, fara a fi realizat din anumite fibre non inflamabile, un material nu se pot califca drept textil rezistent la foc, non-inflamabil.

Un material textil rezistent la flacara (fire resistant) este definit ca fiind un material care este in mod esential rezistent la aprindere, la foc. Textilele rezistente la foc sunt fabricate din fibre care sunt in mod inerent inflamabile, adica au rezistenta la foc prin constructia structurile lor chimice. Aceste tipuri de materiale sunt proiectate pentru a preveni raspandirea incendiului, nu se vor topi si nici nu vor picura atunci cand sunt expuse direct la foc.

Totusi, nu intotdeauna sunt fabricate din fibre 100% rezistente la foc, insa atunci cand vor arde acest proces va fi unul foarte lent si adesea textilele rezistente la flacara se vor stinge de la sine. Anumite materiale textile care indeplinesc aceasta caracteristica includ fibrele aramidice (Nomex, Kermel, Kevlar). Fibrele aramidice, respectiv cele meta-aramidice (Nomex) sau poliamid-imida (Kermel), para-aramida (Kevlar) sunt de tip poliamida aromatica, iar LOI (Limited Oxygen Index) este 29. Densitatea fibrelor este de 1,38 – 1,45 g/cm3.

Materialul textil ignifug (Flame Retardant) este definit ca fiind un material care a fost tratat chimic pentru a se stinge, pentru a avea o ardere lenta sau pentru autostingere atunci cand este expus la foc. Exista mai multe tipuri de textile care pot fi „tratate”. Altfel spus, tesatura ignifugata se poate confectiona din diferite tipuri de fibre insa ulterior este tratata cu substante chimice speciale pentru a se califica drept textil ignifug. De exemplu fibrele modacrilice sunt fibre sintetice modificate, avand un continut de 50-85% de acrilonitril (AN) in Europa, iar de aproximativ 35% in SUA. LOI pentru fibrele modacrilice (ignifuge) este 27 iar pentru LOI pentru fibrele acrilice este 18. Densitatea fibrelor este: 1,30 – 1,42 g/cm3.

colaj_textil_ignifug_strandard_european
Textil ignifug la Decora Design 

Avand o experienta de peste 12 ani in lumea fascinanta a tesaturilor, Decora Design redefineste in mod constant portofoliul de produse si astfel ofera o gama ampla de tesaturi si materiale textile, tapiterii si chiar tapet. Atat prin specialistii nostri, precum si prin brand-urile partenere va ajutam sa alegeti materialul potrivit pentru locul potrivit, care va permite sa il folositi in living, dormitor sau hol, dar si in spatiile HORECA (hoteluri, restaurante, baruri, cluburi) si in cadrul institutiilor publice.

Material_textil_non-inflamabil_textil_ignifug_Flame_Resistant_Flame_Retardant_design_interior_draperii Material_textil_non-inflamabil_textil_ignifug_Flame_Resistant_Flame_Retardant_decora_designMaterial_textil_non-inflamabil_textil_ignifug_Flame_Resistant_Flame_Retardant_draperii

 

 

 

 

 

In conformitate cu normele relevante pentru testarea flamabilitatii, avem colectii de textile ignifuge. Tesaturile sunt realizate din fire de inalta calitate, fabricate din poliester FR sau Trevira CS. Aceste materiale textile ofera protectie pe termen lung, spre deosebire de alte tesaturi care au fost tratate ulterior cu substante chimice. Companiile producatoare colaboreaza cu diferite laboratoare, in scopul de a efectua teste de ardere, urmate de rapoarte pentru a obtine aprobarile de inspectie si ulterior certificate.

In realizarea de perdele si draperii, tapiterii, lenjerii si cuverturi colaboram cu unul dintre cele mai cunoscute brand-uri de textil ignifug. Produsele sunt realizate pentru decorarea camerelor de hotel, sali de clasa sau conferinte, pentru ambarcatiuni in industria de canotaj, fie ca vorbim despre o tesatura simpla sau despre un desen imprimat. Totodata, prin colaborarea cu acest producator international, Decora Design aduce o solutie completa pentru spitale, camine particulare de ingrijire a batranilor, sanatorii recuperatorii sau orice mediu de asistenta, unde utilizarea textilelor este exprimata prin durabilitate, unde se pot realiza economii importante de energie in timpul iernii sau sa blocheze intrarea de caldura in timpul verii si unde absorbtia fonica intregeste functionalitatea textilelor.

non_inflamabil_textil_decora_design_-non-feu-voilage-m1-hotel non_inflamabil_textil_decora_design_-non-feu-voilage-m1-horeca non_inflamabil_textil_decora_design_ignifug_interior_perdele

 

 

 

 

 

Clasificarea standard a materialelor este realizata in urmatoarele clase:
– M0 inseamna textil care nu arde, permanent non-inflamabil;
– M1 inseamna textil ignifug;
– M2 inseamna material cu inflamabilitate scazuta;
– M3 inseamna inflamabilitate medie;
– M4 inseamna o clasa de materiale cu un grad ridicat de inflamabilitate.

ignifug_textil_decora_design_non-feu-voilage-m1-hotel decora_design_textile_ignifugate_non-feu-voilage-m1-hotel-professionnel-occultant-chambre-norme ignifug-textil-m1-hotel-professionnel-occultant-chambre-norme

 

 

 

 

 

Elementul central in amenajarea spatiilor HORECA, centrelor medicale, spatiilor rezidentiale, birourilor sau spatiilor educationale sunt desigur designerii, iar Decora Design a fost intotdeauna sinonim cu materiale de inalta calitate, combinate cu maiestrie de experienta.

Oferim servicii complete pentru lumea fascinanta a tesaturilor si, datorita cunostiintelor aprofundate pe piata designului de interior, oferim produse competitive pentru toate categoriile de produse Decora Design.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *